Solarne celice so pretvorniki energije

Solarne celice neredko poimenujemo tudi sončne celice. A ne glede na vrsto poimenovanja, gre za osnovni element vsakega sistema, ki sončno sevanje pretvarja v določeno obliko energije. Na začetku so bile tovrstne celice ključni del sistemov, da se je lahko generirala električna energija ali pa ogrevanje za dom.

V današnjem času pa se omenjena tehnologija uporablja na izjemno veliko načinov. Posledično je tudi sama zgradba solarne celice odvisna zlasti od naloge, ki jo opravlja.

Kako so bile sestavljene čisto prve sončne celice

Čisto prve solarne celice so bile zgrajene iz nekaj čisto osnovnih delcev. Za osnovo se je rabil kristalizirani silicij, ki je bil povezan z žicami. Nanj pa se je kot zaščita pritrjevala steklena plošča ali pa plošča iz plastike. Ko so na silicij padli sončni žarki, so se premaknili nevtroni, posledično pa se je ustvaril blagi električni tok, ki je preko žic potoval naprej. Tako se je ustvarila enosmerna napetost. To je bilo potrebno preko inverterja pretvoriti še v dvosmerno. Tako nastala elektrika se je shranjevala v akumulatorjih ali pa je bila usmerjena direktno v električni sistem.

Kljub temu da je tehnologija izjemno napredovala, pa solarne celice v današnjem času še vedno opravljajo isto nalogo. Ključni napredek v razvoju pa je zagotovo ta, da imajo sodobne sončne celice veliko višji izkoristek sončne energije. To v praksi pomeni, da pri isti količini energije, ki jo prejmejo od sonca, generirajo precej več električne energije.

Sončne celice na panelah

Za solarne celice na panelah pa velja, da so učinkovito zaščitene pred najrazličnejšimi atmosferskimi pa tudi drugimi vplivi. Module zlagajo enega ob drugem, in sicer v ravne fotonapetostne kolektorje. Slednji skupaj s še drugimi elementi, ki so potrebni za delovanje, tvorijo fotonapetostne sisteme.

Vsekakor pa je ena od večjih ugank današnjega časa ta, kakšne bodo sončne celice v prihodnosti.